Piece starszych typów

Historia pieców
Kominek w domu to odpowiedni pomysł. Przy kominku można się ogrzać, niemniej jednak wprowadza on dodatkowo w pomieszczeniu fantastyczną atmosferę. Co prawda posiadanie kominka jest nieco problematyczne, bo podczas palenia w takim palenisku brudzi się w pomieszczeniu, ale efekt wizualny jest nawet doskonały.



Zamontowanie kominka pozwala na osiągnięcie w pomieszczeniu efektu swojskości. Kominki otwarte to takie kominki, w których ogień jest na zewnątrz. Znaczy to, że kominek nie jest osłonięty szybą, jedynie ma całkowicie otwarte palenisko. W praktyce możemy więc wstawić w to palenisko nawet specjalny garnek przystosowany do gotowania na ogniu. Z kolei kominki zabudowane są przeszklone szybami, które chronią przed oparzeniem, a jednocześnie zabezpieczają przed wydobywaniem się produktów spalania z kominka. Kuchnie kaflowe były kiedyś bardzo popularne i nieco przypominały takie kominki. Takie kuchnie służyły do gotowania, ale także do ogrzewania pomieszczeń. Kaflowe piece dobrze oddają ciepło, zatem po nagrzaniu emitują do wnętrz wyższą temperaturę. Dzisiaj takich pieców nie stosuje się już w domach, aczkolwiek najczęściej są one budowane, jako szczegół dekoracyjny. Piece tego rodzaju można odnaleźć jednak w starych domach, a wręcz w starych kamienicach, gdzie gotowano właśnie w ten sposób. O ile rozwiązanie to sprawdzało się świetnie jesienią i zimą, o tyle późną wiosną i latem niestety nie było już tak wygodne, bo w pomieszczeniu robiło się wtedy bardzo gorąco i ciężko było je przewietrzyć.

Więcej informacji na stronie: usługi zduńskie mazowieckie.